Sunnuntai

Dnipro, vuoteen 2016 asti Dnipropetrovsk, on neuvostoaikojen suljettu mahtikaupunki, jonne Sofi Oksasen uusi kirja sijoittuu. Eliitille oli aikanaan tarjolla paljon huvituksia, muun muassa kaksi sirkusta, eläintarha, monta maailmanpyörää sekä kuvan taustalla oleva suuri ulkoilmateatteri, joka nyt on rapistumassa.
Lukemisto

Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – Kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainassa

Berliinissä asuva Santeri Lehtonen lensi aiemmin paljon, mutta yrittää nyt keksiä keinoja helpottaa muita matkustustapoja. – Syyllisyydentunto oli hyvä voimanlähde aluksi, mutta teen nyt ilmastotyötä, koska meillä on kova kiire ja voimme vielä välttää monta kauhuskenaariota, hän sanoo.
Lukemisto

Turkulaissyntyinen Santeri Lehtonen aikoo purjehtia Chileen YK:n ilmastokokoukseen

Geneettisesti muunneltu soija on tavallista soijaa vaaleampaa. Suurin osa Suomessa eläimille ruokittavasta soijasta on geenimuunneltu kasvimyrkkyä kestäväksi.
Lukemisto

Soijan vyöry Suomeen jatkuu – siipikarjanlihanlihan kasvanut kulutus lisännyt käyttöä

Entiset aktivistit muistelevat edesmenneitä tovereitaan edelleen. Dungannonin alueella niin kuin muissakin Pohjois-Irlannin kaupungeissa seiniä koristelevat muistotaulut.
Lukemisto

Lapsesta asti IRA:ssa taistellut Frankie Quinn: Brexit voi yhdistää Irlannin, mutta maltti on tärkeää

Turun yliopiston Digitaaliset tulevaisuudet -hankkeen tutkimuskoordinaattori Anne-Marie Tuikka kertoo, että nykyiset kannettavat tietokoneet ovat tuhat kertaa energiatehokkaampia kuin 1980-luvulla käytössä olleet kotikoneet.
Lukemisto

Älylaitteiden ilmastokuorma kasvaa jatkuvasti

Risto Heinonen (oik.) oli perustamassa Loimaan pyöräkorjaamoa vuonna 1987. Nyt yritystä johtaa hänen poikansa Mauri Heinonen.
Lukemisto

Loimaa tarvitsee vetovoimaa – TS vieraili Loimaalla ja kysyi paikallisilta, miten kaupunkiin puhallettaisiin eloa

– Mitä kauemmin on ollut itsetuhoinen, sitä kovempia panoksia alkaa käyttää, sanoo vakavasta itsetuhoisuuskierteestä selvinnyt Mirva Pohjanen.
Lukemisto

"Halusin kuolla, koska en kestänyt, mutta en uskaltanut tappaa itseäni" – Pieni pala toivoa piti itsetuhoisen nuoren hengissä

Höyrylaiva Brita oli rakennettu Rostockissa 1907. Se romutettiin Belgiassa 1961.
Lukemisto

Höyrylaiva Britan merimiehet saivat maksaa Suomen ja Saksan välirikosta

Riku Aaltonen käy usein työpäivänsä päätteeksi tyhjentämässä jäteauton Topinojan jätekeskuksessa. Hän kannustaa ihmisiä kierrättämään, koska se on helppo tapa aloittaa ilmastoystävällisten valintojen tekeminen.
Lukemisto

Jätekuskille työ on hänen suurin ilmastotekonsa

Arkean ruokapalveluiden kehitystyössä Virpi Isomäki paneutuu muun muassa ruokahävikin vähentäntämiseen. Ruokahävikki on tutkijoiden mukaan suuri pulma ilmastonmuutoksen kannalta.
Lukemisto

Vähemmän ruokaa roskiin: "Suunnittelua on hyvä harrastaa kotonakin"

Happoradio-yhtyeen laulaja Aki Tykki fanitti lapsena Michael Jacksonia. EMMAssa avautuvassa Jackson-näyttelyssä hän toivoo näkevänsä yhtä ristiriitaisia teoksia kuin niiden edesmennyt innoittajakin oli.
Lukemisto

Michael Jackson teki Aki Tykistä ensin fanin ja sitten muusikon – nyt ajatukset idolista ovat ristiriitaiset, mutta Thriller tuo edelleen hyvän fiiliksen

Mannerlohen toimitusjohtaja Juha Pirilä on kulkenut vanhempiensa viitoittamaa tietä kirjolohien parissa jo teini-iästä alkaen. Miehen mukaan monien ihmisten mielikuva kalankasvatuksesta pohjautuu 1980-luvun alkuun, jolloin kasvatuksessa oltiin vasta alkumetreillä ja kaloja syötettiin silakanpaloilla. "Nyt pitäisi kuitenkin osata katsoa jo tätä päivää", Pirilä toivoo.
Lukemisto

Kalankasvattaja oikoo vanhoja luuloja: kirjolohen ympäristökuorma pienentynyt

Helsingissä asuvan Ilona Vanhasen valokuvassa hänen isoisänsä Arvi Korhonen on takarivissä vasemmalla ja Urho Kekkonen oikealla. Sisällissodassa kaverukset taistelivat eri puolella, Korhonen punaisten ja Kekkonen valkoisten joukoissa.
Lukemisto

Urho Kekkosen pesiskaveri lähti rakentamaan ihannevaltiota Petroskoihin, mutta eräänä iltana hän ei tullut kotiin – Stalin surmautti satoja suomalaisia 1930-luvulla

Soile Rajamäen mukaan vapaaehtoinen lapsettomuus herättää ihmisissä monenlaisia tunteita. Tästä johtuen hän ei halua esiintyä jutussa omilla kasvoillaan.
Lukemisto

Ilmastonmuutos vankisti päätöstä lapsettomuudesta

Kotitalouksien kulutus: Päästöt ovat kasvaneet tällä vuosituhannella 12 prosenttia.
Lukemisto

Ilmastokriisi uhkaa, mutta päästöt Suomessa eivät laske – ja kiertotalouskin jumittaa

Kuningatar Elisabet II ja kruununprinssi Charles osallistuivat kesäkuussa Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlallisuuksiin. Juhlallisuuksiin osallistui myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaimonsa Melania Trumpin kanssa. Kuningatar Elisabet oli teini-ikäinen maihinnousun aikaan, ja häntä valmisteltiin jo kuningattaren tehtävään.
Maailma

Britannian kuningatar on 16 valtion johtaja, joka omistaa maansa delfiinit ja Thamesin joutsenet

Kumpupilviä ei juuri havaita öisin tai keskitalvella.
Lukemisto

Katse taivaalle! – pilvet kertovat kotimeteorologille, onko tulossa sadetta vai aurinkoa

Esko Pettay kannustaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi työtä tekeviä liittymään yhteen, koska ryhmässä on enemmän voimaa kuin yksilössä.
Lukemisto

Matkailu voi olla sekä ilmastosynti että luonnon pelastaja

Puolustusvoimat saa joukot kasaan myös syntyvyyden laskiessa, viestintäjohtaja Sami Nurmi vakuuttaa. Kuvituskuva Niinisalon varuskunnasta Kankaanpäästä, jossa koulutetaan vuosittain vajaa 2000 varusmiestä.
Lukemisto

Miten Suomen matala syntyvyys muuttaa yhteiskuntaa – Alokkaiden ja oppilaiden määrä laskee, mutta vauvamäärässä piilee myönteinen yllätys

Komodon varaanilla on noin puolimetrinen kieli, jonka avulla se tutkii ympäristöään.
Lukemisto

Video: Ihmisiäkin tappaneen jättiliskon kotisaaret saatetaan sulkea turisteilta – takaportin saisivat myöhemmin varakkaat

Rami Rauhalan maitotilalla on kasvatettu tänä kesänä ensimmäisen kerran maissia. Maissit ovat jo nyt lähes miehen mittaisia, mutta varsinaisen kasvupyrähdyksen ne saavat kun yöt alkavat olla pimeitä. Maitotilalla maissia käytetään lehmien rehun lisukkeena.
Lukemisto

Rami Rauhalan lehmät tuottavat maitoa 50 tonnia elämänsä aikana – Rauhalan mukaan maatalous on osa ilmasto-ongelmien ratkaisua

Turun ilmastokapteeni Saku Koivu kertoo, että perhe syö entistä vähemmän punaista lihaa ja kierrättää kaikki jätteensä.
Lukemisto

Kun Saku Koivua pyydettiin Turun ilmastokapteeniksi, tytär kannusti suostumaan: "Tytär ja varsinkin vaimo ovat kouluttaneet minua vuosien mittaan"

Ihmisen kimerismi on tullut kehitysbiologi Satu Kuurelle tutuksi muun muassa IVF-biologin työssä hedelmöitysklinikalla varhaisen alkionkehityksen kautta. Ihmiskimeera muodostuu juuri alkionkehityksen varhaisvaiheessa.
Lukemisto

Kaksi yksilöä samassa ihmisessä ei ole harvinaisuus – kyse ei ole hirviöistä

Kantolan tapahtumapuisto on yksi Helsingin ulkopuolisista keikka-areenoista. Avausvuonna 2015 AC/DC veti alueelle 55 000 katsojaa. Suuria konsertteja on järjestetty myös muualla Suomessa, esimerkiksi Porin Kirjurinluodossa.
Lukemisto

Megatähtien suurkeikat tulivat maakuntiin, mutta miten käy, kun Olympiastadion valmistuu?

Kontissa tavarat on ryhmitelty kuin tavaratalossa: kirjoille on omat hyllynsä, lastenvaatteille ja leluille omansa, samoin miesten ja naisten vaatteille ja urheilutarvikkeille. Projektipäällikkö Sanna Joronen tekee joskus itsekin löytöjä. – Ostan tarpeeseen, tällä hetkellä etsin syviä lautasia, hän sanoo.
Lukemisto

"En ole luopunut mistään" – ilmastoetiikasta tohtoriksi väitellyt Sanna Joronen elää niukasti ja nauttii työstään kierrätysmyymälässä

Molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus pitää olla kunnossa, jotta omaishoitajasuhde puolison kanssa toimii, kertovat Jouko Taipale ja Ritva Soininen. Tänä kesänä muistisairaan Taipaleen ja Soinisen roolit vaihtuivat, kun Soininen joutui autettavaksi. Yhdessä he auttavat myös Taipaleen Alzheimeria sairastavaa äitiä.
Lukemisto

Yhtenä päivänä taksinkuljettaja huomasi, ettei osannut ajaa liikenneympyrästä ulos – päiväkirja kertoo muistisairaan arjesta

Heikki Salmelan mielestä verottaminen tulisi järjestää tavalla, joka säästää ympäristöä.
Lukemisto

"Joskus on tullut herättyä aamuyöllä miettimään, että mitä sinä Heikki touhuat" –  Hese Salmela uskoo ilmastobisnekseen

Varsinais-Suomesta vuonna 2014 löytynyt aurinkoahven muistuttaa enemmän basseja kuin eurooppalaista ahventa.
Lukemisto

Varsinais-Suomesta löydetty aurinkoahven lisättiin haitallisten vieraslajien luetteloon – mutta kuuluisiko ihminenkin listalle?

Turun nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho kannustaa kaikkia kierrättämään, koska se on helppo ja ilmainen tapa edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Lukemisto

Mette Hämeenaho on aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta – ”Ei tarvitse uhrautua, mutta pitää ottaa vastuuta”

Luonnossa liikkuva kimalainen pistää harvoin, mutta laboratoriossa tutkittavana oleva kimalainen saattaa säikähtäessään olla ärhäkämpi, sanoo useita pistoja tutkimuksensa aikana saanut Olli Loukola.
Lukemisto

Tutkija veti jalkapallotreenejä kimalaisille ja hämmästyi niiden oppimiskyvystä – katso video