Mainos

Kierrätystavaratalo Kontti muuttaa Länsikeskukseen. ”Avajaisiin on tuotu niin paljon tavaraa, että uudet varastot jo pursuavat.”

Kierrätystavaratalossa on paljon myös lähes käyttämätöntä tavaraa.
Kierrätystavaratalossa on paljon myös lähes käyttämätöntä tavaraa.

Turun kierrätystavaratalo Kontti saa uudet tilat Viilarinkatu viidestä, entisen Toys R Us - lelukaupan tiloista. Avajaiset pidetään torstaina 24.10 kello 10.

Uusi myymälä on valoisa ja avara. Leveiden käytävien varrelle tavarat on järjestetty tuoteryhmittäin. Hyllynpäätyjä somistavat koriste-esineet on koottu väreittäin kauniiksi asetelmiksi. On kuin astuisi mihin tahansa tavarataloon.

- Meillä painottuvat naisten vaatetus, kirjat, astiat ja kodin sisustus, kertoo Turun Kontti-päällikkö Tiina Risti. Kaikkea on enemmän kuin vanhassa Satakunnantien myymälässä.

Tilaa on selkeästi aiempaa reilummin. Myymäläneliöitä on nyt 1000 ja varaston puolelta löytyy 1200 neliötä lisää. Ihmisvirran uskotaan lisääntyvän, sillä Länsikeskukseen on helppo tulla muun asioinnin yhteydessä. Parkkipaikkojakin löytyy entistä helpommin.

Kuten kaikissa tavarataloissa, esillä pidetään vain kauden tuotteita. Avajaisissa onkin laaja kattaus juhla-asuja, talvivaatteita ja -jalkineita, sekä joulutori.

- Täältä löytyy varmasti kauden juhliin persoonallista päälle pantavaa. Jotain, mitä ei ole kenelläkään muulla, Risti lupaa.

Naisten pukeutuminen on yksi Kontin suurimmista osastoista. Tuleva juhlakausi näkyy myös valikoimissa.
Naisten pukeutuminen on yksi Kontin suurimmista osastoista. Tuleva juhlakausi näkyy myös valikoimissa.

Turkulaiset lahjoittavat

Turun Kontissa on aina ollut laaja valikoima, sillä turkulaiset ovat avokätisiä lahjoittajia.

- Olemme saaneet niin paljon lahjoituksia uuteen myymälään, että pyytäisimme, etteivät ihmiset toisi muutamaan viikkoon mitään. Näin saisimme muuton hoidettua ja varaston järjestettyä kuntoon. Sen jälkeen otamme tietysti taas mielellämme tavaraa vastaan, Risti toivoo.

Uuden myymälän ovelle käy tasainen virta ihmisiä tuomassa pieneksi käyneitä lastenvaatteita, luettuja kirjoja ja tarpeettomiksi koettuja taloustavaroita. Konttiin kelpaavat lähes kaikki muut kodin esineet paitsi suuret kodinkoneet, ruoka, kosmetiikka ja patjat. Huonekalut noudetaan kotoa, niitä ei myymälään voi itse tuoda. Kaiken tavaran tulee olla puhdasta ja käyttökelpoista.

Uuden Kontin avaamista on valmisteltu kesästä asti. Kontti-päällikkö Tiina Risti viimeistelee vielä myymälää ennen torstain h-hetkeä.
Uuden Kontin avaamista on valmisteltu kesästä asti. Kontti-päällikkö Tiina Risti viimeistelee vielä myymälää ennen torstain h-hetkeä.

Kaikki hyödynnetään

Lahjoitetut tavarat tulevat ensisijaisesti Turun myymälään myyntiin. Tavarat lajitellaan, astiat pestään ja tekstiilit höyrytetään.

- Pyydettäessä vaatteita lahjoitetaan myös Punaisen Ristin kansainväliseen vaateapuun. Suomesta vaatteita viedään rautateitse itään – Afganistaniin, Kazakstaniin, Kirgisiaan, Mongoliaan ja Ukrainaan. Viime vuonna vaatteita lahjoitettiin yhteensä 128 tuhatta kiloa, kertoo ketjuohjauksen päällikkö Tiina Sippula.

Lahjoitusten joukossa on joskus myös kuluneita ja likaisia tekstiilejä, joita ei voi myydä, ja tekstiilejä, jotka eivät löydä ostajaa. Huonokuntoisimmat päätyvät kotimaiseen energiantuotantoon ja osa tekstiileistä kierrätetään Keski-Eurooppaan alan suurille toimijoille. Nämä yhteistyökumppanit myyvät käyttökuntoiset tekstiilit kuluttajamyyntiin eri maihin. Lopuista valmistetaan esimerkiksi puhdistusrättejä ja kuitumateriaaleja uusiokäyttöön. Pieni osa päätyy energiajakeeksi.

Kontin tuotosta kaksi kolmasosaa käytetään SPR:n Suomen vapaaehtoistyöhön. Viimeinen kolmannes käytetään katastrofirahastoon, eli sinne maailmassa, missä apua kulloinkin eniten tarvitaan. Myös Kontin työllistämisvaikutus on suuri. Turun keskuksen kautta työllistyy eri tavoin yhteensä noin 70 ihmistä.

Kontin rekeissä tuotteiden hinnat vaihtelevat eurosta kymppeihin. Hinnoittelu on ammattitaitoa vaativa tehtävä.

- Katsomme sekä tuotteen kuntoa, laatua että merkkiä. Hyväkuntoisesta, laadukkaasta merkkituotteesta pyydämme sen arvoisen hinnan. Myös tuotteen lahjoittajaa kohtaan se on reilua. Toisaalta meillä on aina myös edullisia perusvaatteita tarjolla, Risti kertoo.

Lasten leluja ja asuja löytyy erittäin vähän käytettyinä ja hyväkuntoisina.
Lasten leluja ja asuja löytyy erittäin vähän käytettyinä ja hyväkuntoisina.

Kierrätys suosiossa

Kierrätystavaratalojen suosio on jatkuvassa kasvussa. Viime vuonna Suomen 12 Kontti-myymälän yhteenlaskettu myynti oli 13,4 miljoonaa euroa, kasvua oli kuusi prosenttia. Ostoksilla käytiin yli 1,15 miljoonaa kertaa.

- Monelle kierrättämisestä on tullut ensisijainen ostamistapa. Mikäli sopivaa käytettyä ei löydy, harkitaan tarvitaanko tuotetta lainkaan, ja vasta kolmantena vaihtoehtona on hankkia uusi tuote. Tämä on tietysti erittäin ekologinen tapa ajatella, iloitsee Sippula.

Kierrätetyn tavaran kuluttajaryhmä ei enää ole pelkästään nuoret. Turun myymälässä käy Ristin mukaan tasaisesti 25–60-vuotiaita. Suuri osa kävijöistä on naisia, sillä tarjontaa on heille enemmän. Miestenvaatteita kaivataankin lisää.

Avajaisiin on kerätty parhaita paloja talven muotia, urheilua ja sisutusta, hyvillä avajaistarjouksilla.

- Meillä on nyt todella kattava valikoima juuri tämän hetken tavaraa. Myymälästä tulee todella hieno, kun tilaa ja valoa riittää, muutamaa päivää ennen avajaisia ahertava Risti myhäilee.

Kontti-myymälän avajaiset pidetään torstaina 24.10 kello 10.00. Tarjolla on kakkukahvit usealle sadalle vieraalle. Reddie-koira ilahduttaa perheen pienimpiä.
Kontti-myymälän avajaiset pidetään torstaina 24.10 kello 10.00. Tarjolla on kakkukahvit usealle sadalle vieraalle. Reddie-koira ilahduttaa perheen pienimpiä.

Avajaisten jälkeen Kontti on avoinna osoitteessa Viilarinkatu 5:

ma – pe 9 – 19

la 9 – 17

su 12 – 17