Mainos

Menopaussi ja sen hoito on yksilöllistä

Hoitoon vaikuttaa paljon potilaan itsensä kokemus omista oireistaan.
Hoitoon vaikuttaa paljon potilaan itsensä kokemus omista oireistaan.

Menopaussi alkaa keskimäärin 51 vuoden iässä. Vaihdevuosien aikana kehon hormonituotanto muuttuu, ja muutokset vaikuttavat muun muassa autonomiseen hermostoon. Oireita voi kuitenkin helpottaa hormonihoitojen avulla.

Menopaussin ajankohta on yksilöllinen.

– Suomessa menopaussi alkaa keskimäärin noin 51 vuoden iässä. Menopaussihetkellä tarkoitetaan viimeistä kuukautisvuotoa ja sen jälkeistä aikaa kutsutaan postmenopaussiksi. Vaihdevuosien alkamisajankohta on kuitenkin yksilöllinen ja alkamisajankohta vaihtelee jopa 39–59 ikävuoden välillä, kertoo Mehiläisen gynekologi, synnytys- ja naistentautiopin dosentti Kimmo Vihko.

Menopaussia voi joskus ennakoida

Menopaussin alkamisen tarkkaa ajankohtaa ei pysty ennustamaan.

– Lähestyvää menopaussia edeltävät usein kuukautiskierron muutokset. Aluksi kuukautiskierto lyhenee – tämä saattaa alkaa jo jopa 6–7 vuotta ennen menopaussia. Lähempänä menopaussia kierto usein pitenee ja vuodot tulevat runsaammiksi.

Yksi oire voi paljastaa lähestyvän menopaussin.

– Kun kuumat aallot alkavat, ollaan usein hyvin lähellä menopaussia. Myös verikokeilla voidaan tutkia tilannetta.

Menopaussi vaikuttaa vartaloon ja autonomiseen hermostoon

Menopaussioireyhtymä vaikuttaa naisen kehossa useaan asiaan.

– Menopaussin kohdalla estrogeenintuotanto romahtaa ja käytännössä loppuu. Kehon hormonituotanto muuttuu testosteronipainotteiseksi, ja tämä näkyy vartalon mallin muuttumisessa. Rasva alkaa kertyä helpommin keskivartaloon ja kasvoihin saattaa ilmaantua miestyyppistä karvoitusta. Emättimen pinta kuivuu estrogeenin puutteessa käytännössä kaikilla naisilla.

– Menopaussiin liittyvät kuumat aallot ja hikoilu liittyvät autonomiseen hermostoon, johon taas estrogeenin vähyys vaikuttaa. Menopaussioireet vaikuttavat usein myös uneen: unenlaatu heikkenee ja yöllä tulee heräiltyä kuumiin aaltoihin.

Hormonaalisesta hoidosta on usein apua

Nykyisin lääkärin vastaanotolle ei hakeuduta kovinkaan herkästi.

– Lääkärin vastaanotolle kannattaisi tulla aina, kun oireet haittaavat elämää. Etenkin jos työikäinen ihminen ei nuku kunnolla, pitäisi oireisiin hakea apua. Samoin silloin, jos oireet haittaavat työtä.

Menopaussin oireisiin voidaan vaikuttaa jo ennen sen alkua.

– Kuukautiskierron vaihtelut voivat olla kiusallisia tai hankalia, joten sitä voidaan ennen menopaussia hoitaa keltarauhashormonilla. Menopaussin alkaessa oireita hoidetaan estrogeenilla, joka voidaan ottaa tablettina tai ihon kautta laastarilla tai estrogeenigeelillä. Näitä on eri vahvuisia, ja jokaiselle naiselle etsitään sopiva hormonimäärä.

Potilas pyritään hoidolla saamaan aina oireettomaksi.

– Menopaussi voi olla oireiltaan hyvinkin hallitseva. Hormonihoitojen tavoite on saada potilaan elämänlaatua paremmaksi.

– Hoitoon vaikuttaa paljon potilaan itsensä kokemus omista oireistaan. Mitä haastavammaksi ne koetaan, sitä järkevämpää on aloittaa hormonihoito. Hormonihoitoja voi pitää turvallisena hoitomuotona, jos lääkitys toteutetaan oikein. Joitakin tiettyjä vasta-aineita kuitenkin on, joiden kanssa hoitoa ei voi toteuttaa. Tästä syystä hoito mietitään huolella yhdessä lääkärin kanssa.

Tutustu asiantuntijaan: https://www.mehilainen.fi/laakarit/kimmo-vihko