Mainos

Voimat poissa ja vetämätön olo – Johtuvatko oireet raudanpuutteesta?

Kirjoittaja: Puhti

Jatkuvaa väsymystä, vetämättömyyttä ja alakuloisuutta – kuulostaako tutulta? Mistä raudanpuutteessa on oikein kyse? Lääkäri Kimmo Salminen kertoo, mitkä oireet voivat johtua raudanpuutteesta ja milloin tutkimuksiin kannattaa hakeutua. Nappaa myös ravintovalmentaja Mirka Tuovisen vinkit rautapitoisiin ruokiin ja raudan imeytymisen tehostamiseen!

Koet ehkä, että lepäät riittävästi, mutta voimavaroja ei vain yksinkertaisesti riitä kaikkiin arjen askareisiin. Työt takkuavat, eikä perheelle riitä enää energiaa kuten ennen? Mistä vielä löytyisi energiaa urheiluun ja muista huolehtimiseen?

Jaksamiseen vaikuttaa moni tekijä, ja aina kyse ei ole unen puutteesta. Pitkittyneen väsymyksen taustalla olevat tekijät tulisi aina tutkia. Syy oireisiin voi löytyä esimerkiksi raudanpuutteesta, joka on varsin yleinen vaiva.

Yleensä raudanpuute on yhdistetty runsaisiin kuukautisiin tai paljon urheileviin. Tila voi kuitenkin koskea ketä tahansa, mikäli ruokavaliosta ei saada riittävästi rautaa, rauta imeytyy huonosti tai sitä on menetetty liikaa.

Arviolta jopa 10 prosenttia suomalaisista kärsii raudanpuutteesta. Raudanpuutteen oireet saatetaan helposti sekoittaa myös muihin tiloihin; vasta raudanpuutteen testaus antaa varman tiedon.

Raudanpuutteen oireet vaihtelevat

Lääkäri Kimmo Salminen kertoo, että vähäisestä raudan saannista voi seurata hyvinkin vaihtelevia oireita.

- Oireet ovat saattaneet kestää pitkään, mutta ei ole tajuttu, että kyseessä voi olla raudanpuute, vaan väsynyttä olotilaa on alettu pitää normaalina. Useat raudanpuutteen oireista ovat sen verran yleisiä väestötasolla, että vasta testien jälkeen voidaan sanoa, johtuvatko ne todennäköisesti raudanpuutteesta, Salminen kertoo.

Raudanpuutteen ja anemian oireita voivat olla muun muassa väsymys, heikotus, huimaus, kalpeus, yleiskunnon heikkeneminen, hajamielisyys, päänsärky, hermostuneisuus, ihon ja huulten kuivuminen, kynsien lohkeilu, levottomat jalat, vaaleat ikenet, hiusten oheneminen, suun kuivuminen ja haavaumat, palelu sekä kielen nystyjen häviäminen.

Oireiden listalle mahtuu myös hengästyminen ja hengenahdistus. Myös jopa rintakipua tai sydämentykytystä voi esiintyä.

- Eräs raudanpuutteen oire on myös heikko keskittymiskyky, jota usein nykyään tavataan “aivosumuksi” sanoa, Salminen täydentää leikkisästi.

Raudanpuute ei kuitenkaan ole leikin asia. Salmisen mielestä testeihin kannattaa hakeutua, mikäli kärsii mainituista oireista tai kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään.

Suuremmassa riskissä ovat muun muassa kasvissyöjät ja vegaanit sekä naiset, joilla on runsaat kuukautiset tai useita synnytyksiä takana.

Myös alipaino, pitkäaikainen protonipumpun estäjälääkitys, säännölliset verenluovutukset tai pitkään matalana ollut hemoglobiini ovat syitä, joiden takia mittauksiin kannattaa hakeutua.

Usein myös suolistosairaudet (esim. keliakia, atrofinen gastriitti eli mahan limakalvon surkastuminen/hapoton maha, Crohnin tauti) voivat altistaa imeytymishäiriöille, mikä voi johtaa raudanpuutteeseen. Myös näissä tapauksissa Salminen suosittelee testausta epäilyksen herätessä.

Moni on kuitenkin kokenut, että raudanpuutteen testeihin on vaikea päästä.

Oma-aloitteisesti veriarvojen testaamisesta ja oman terveyden seuraamisesta on tullut hyvin suosittua. Puhti-palvelun kautta testeihin pääsee ilman lääkärin lähetettä, ja tulokset saat yleensä jo testauksesta seuraavana päivänä.

Mikäli omat testitulokset arveluttavat tai esimerkiksi herää epäily sairaudesta, voi lääkärin etäpalvelun tilata erikseen testin jälkeen.

Raudanpuutteen tutkimukset

Ensisijainen raudanpuutteen mittari on ferritiini. Raudanpuutetta on syytä epäillä, mikäli ferritiiniarvo on alle 30 µg/l. Lisäksi suositellaan samalla mitattavan täydellinen verenkuva, johon sisältyy hemoglobiini sekä tulehduksesta kertova herkkä CRP, joka vaikuttaa ferritiiniarvoon.

Tutkimusten avulla selvität syyn väsymykseen ja vetämättömyyteen. Raudanpuutteen tutkimuspaketti sisältää ferritiinin ja hemoglobiinin, sekä lisäksi testataan herkkä CRP.

Monet haluavat testata samalla myös muita tekijöitä mahdollisen anemian taustalla. Anemiaan voivat vaikuttaa myös B12-vitamiini ja folaatti. Nämä kuuluvat muiden raudanpuutteen testien ohella laajaan raudanpuutteen ja anemian tutkimuspakettiin.

Puhdin tulosraportti on selkeä ja näet helposti palkeista, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Tulosraportilla kerrotaan myös kattavasti lisätietoa kustakin mitatusta arvosta.
Puhdin tulosraportti on selkeä ja näet helposti palkeista, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Tulosraportilla kerrotaan myös kattavasti lisätietoa kustakin mitatusta arvosta.

Puhdin testipakettien suunnittelussa on ollut mukana usea kokenut lääkäri.

Mistä rautaa saadaan?

Puutteen korjaamiseksi ruokavalioon kannattaa lisätä rautapitoisia ruokia. Mutta mitkä ovat parhaita raudan lähteitä?

– Rautaa saadaan esimerkiksi veri- ja maksaruoista, linsseistä, pavuista (kuten valkoinen papu, kidney- ja soijapapu), kikherneistä, tonnikalasta, kvinoasta, tietyistä siemenistä ja pähkinöistä, pinaatista sekä nokkosesta, kertoo ravintovalmentaja Mirka Tuovinen.

Tuovinen mainitsee myös, että rautapitoisia ruokia nauttiessa kannattaa syödä jotain C-vitamiinipitoista, sillä se edistää raudan imeytymistä ravinnosta. Kahvin ja teen juontia puolestaan kannattaa välttää, koska ne häiritsevät raudan imeytymistä. Myös maitotuotteiden kalsium heikentää raudan imeytymistä.

– Kannattaa kuitenkin huomata, että vakavan raudanpuutteen korjaaminen ei välttämättä onnistu pelkillä ruokavalion muutoksilla. Usein tarvitaan lisäksi rautavalmistetta, Tuovinen muistuttaa.

Näin olo lähtee korjaantumaan ja energiatasot takaisin nousuun! Raudanpuutteen korjaaminen voi viedä aikaa, mutta olotilan muutos on huomattava.

Kun rauta-arvot on saatu kohdalleen, monet kertovat kuin heränneensä uudestaan eloon. Virtaa riittää töiden ja velvollisuuksien jälkeen harrastuksiin ja perheelle!

Artikkelissa mainitut testipaketit (ilman lääkärin lähetettä):

Raudanpuutteen ja anemian laaja tutkimuspaketti >>

Raudanpuutteen tutkimuspaketti >>

Ferritiinin mittaus >>

Lähteet:

Puhti. Ferritiini ja opas raudanpuutteesta.

Puhti. Rauta – Miksi tarvitsemme sitä?