Mainos:

Noutoateriat tulivat jäädäkseen

S-market Manhattanilta löytyy Itsudemon sushi baari ja monta muuta palvelutiskiä.
S-market Manhattanilta löytyy Itsudemon sushi baari ja monta muuta palvelutiskiä.

Viimeistään korona-aikana ihmiset oppivat, että kaikkea ruokaa ei tarvitse laittaa kotona, muttei toisaalta syödä ravintolassakaan. Erilaiset noutoateriat löysivät tiensä yhä useamman ruokapöytään.

Noutoruokaa on luonnollista hakea sieltä, mistä ruokaa muutenkin ostetaan, eli ruokakaupasta. Monet kaupat tarjoavatkin nykyisin hyvän valikoiman heti valmiita aterioita.

Turun Manhattanille toukokuussa avatussa S-marketissa palvelee kolme ruokapistettä sekä useita muita palvelutiskejä. Käymme tutustumassa niihin – kuinkas muuten, vähän jo nälkäisinä.

Aasialaista kylmänä tai lämpimänä

Nenämme vie meitä ensimmäiseksi wokkipannun ääreen. Tuukka Reivon luotsaamassa Fire Wokissa syntyy erilaisia nuudeliaterioita asiakkaan tilauksen mukaan. Hieman subwaytyylisesti ensin valitaan itselle parhaiten maistuva nuudeli tai riisi, sitten päälle pääraaka-aine ja lopuksi lisukkeet ja kastike. Rasiallinen aasialaisherkkua freesataan wokkipannulla muutaman minuutin ajan.

- Nuudeleista voi valita vaikka riisi-, kokojyvä- tai munavaihtoehdon. Se höystetään joko tofulla, katkaravuilla, naudanlihalla tai kanalla. Tärkeää wokissa on tietysti runsaat, tuoreet vihannekset, Reivo luettelee.

Fire Wok -annoksen saa itse koota haluamistaan raaka-aineista.
Fire Wok -annoksen saa itse koota haluamistaan raaka-aineista.

Fire Wok- levittäytyi Turkuun Pirkkalasta, jossa sillä on toinen ravintola. Tähtäimessä on ketjun rakentaminen muillekin paikkakunnille.

Valmis annos pakataan rasiaan, jossa se viedään kassan kautta kotiin tai työpaikalle. Reivon mukaan se pysyy siinä lämpimänä tovin.

Me saamme vain maistiaiset, joten nälkä kasvaa syödessä. Viereisen tiskin takana tekee iso joukko ihmisiä tarkan näköistä käsityötä.

- Tämä on Itsudemon sushi baari. Suomessa niitä on parikymmentä, mutta Manhattanin piste on Turussa ensimmäinen, kertoo toiminnasta vastaava Lin Nyman Jie.

Jäähdytetystä tiskistä löytyy sekä valmiita annoksia että värikkäitä, yksittäisiä annospaloja. Jokainen niistä on käsin tehty ja koristeltu. Tuotteet ovat aina samana päivänä tehtyjä.

- Meillä on täällä Itsudemo-ketjun laaja valikoima sekä raakoja että kypsennettyjä susheja. Kalojen lisäksi löytyy esimerkiksi tofu-versioita ja jälkiruoaksi sopivia banaani- ja mansikka-susheja.

Manhattanin Itsudemo työllistää viidestä kahdeksaan henkilöä. Kaikki annokset tehdään paikan päällä käsin.
Manhattanin Itsudemo työllistää viidestä kahdeksaan henkilöä. Kaikki annokset tehdään paikan päällä käsin.

S-market Manhattanin avaaminen osui aikaan, jolloin ravintolat olivat suljettuina, joten noutoruoalle oli todella suuri kysyntä. Alkupiikin jälkeenkin menekki on ollut tasaisen hyvää.

- Työpäivän päätteeksi otetaan ruokaa mukaan kotiin ja lauantaisin monet hakevat lounasta. Olemme halunneet tuotteelle alueen edullisimman kilohinnan, ja luultavasti se sitä onkin, Jie kertoo.

Juustolautanen kruunaa kesäillan

On aika siirtyä jälkiruokiin. Kesäiltaan kunnon juustolautanen? Huhtamarkkinoinnin juustotiskistä valitsemme neljä erilaista makua. Homejuustoista mukaan lähtevät ranskalaiset Ma Cremiere Brie -valkohomejuusto sekä makeanvoimakas Saint Agur -sinihomejuusto. Tuhtia, vahvaa sveitsiläismakua edustaa lautasellamme Appenzeller Extra. Erikoisuutena mukaan pääsee hollantilainen Veldhuyzen, joka jättää kielelle suolakiteiden maun.

- Kolme, neljä erilaista juustoa on sopiva määrä, enempää ei tarvitse sekoittaa. Lisäksi voi tarjoilla keksejä ja omenia tai viinirypäleitä, tiskiä operoivan Huhtamarkkinoinnin yrittäjä Tomi Huhtasalo neuvoo.

Juustovalikoimaa päivitetään kaudelle sopivaksi. Joukosta löytyy myös erikoisempia herkkuja.
Juustovalikoimaa päivitetään kaudelle sopivaksi. Joukosta löytyy myös erikoisempia herkkuja.

S-market Manhattanin juustovalikoima uudistuu kausien mukaan. Mukana on sekä suosittuja tuontijuustoja että lähituottajien herkkuja. Juustot leikataan paikan päällä ja valikoimaa täydennetään menekin mukana kolme kertaa viikossa.

Vierestä tulee ihana, tuoreen leivän tuoksu, sillä myymälän sisältä löytyy myös Fazer Leipurit. Joka päivä myymälässä siis leivotaan alusta alkaen Fazerin leivät, munkit ja pullat ja muut leivonnaiset, jotka siellä myydään. Käsintehdyt leivät säilyvät hyvin ja niissä on kuohkea rakenne – ja ovathan ne yksilöllisiä, kuten mikä tahansa käsityönä tehty tuote. Lämmin leipä lähtee siis mukaamme.

Fazer Leipurit leipovat artesaanituotteensa paikan päällä. Tuoreus on siis taattu.
Fazer Leipurit leipovat artesaanituotteensa paikan päällä. Tuoreus on siis taattu.

16-metriä pitkältä palvelutiskiltä eli Ruokatorilta haemme tällä kertaa valmista, joten ohitamme kalan ja lihan ja menemme suoraan Kulman Keittiön tarjontaan. Se on Turun Osuuskaupan oma kotikeittiö, jossa kauppojen palvelutorien ja tuoretiskien tuotteet valmistetaan.

- Kulman Keittiö käyttää paikallisten tavarantoimittajien tuotteita, joten raaka-aineet ovat aina tuoreita. Se myös maistuu lopputuloksessa, marketpäällikkö Liisa Vainikainen kertoo.

Kulman Keittiön artesaanijäätelöitä ei voi kuvailla. Niitä täytyy maistaa.
Kulman Keittiön artesaanijäätelöitä ei voi kuvailla. Niitä täytyy maistaa.

Noutoruokakierroksemme on lähtenyt hieman lapasesta. Emme mitenkään voi syödä kaikkea löytämäämme tänään, joten päätämme tehdä uuden kierroksen huomenna. Ja onhan niitä päiviä sen jälkeenkin. Yhtä tiskiä emme kuitenkaan voi ohittaa: Kulman Keittiön artesaanijäätelöt. Makuja on luvattoman monta. Pistaasi vai mustikka-valkosuklaa-marenki? Onneksi rasiaan mahtuu montaa makua.

S-market Manhattan

Pitkämäenkatu 4, 20250 Turku

Avoinna 24 h

Ruokatori on avoinna ma–la 8–21.

Itsudemo, Fire Wok ja Kulman Keittiön jäätelöt palvelevat ma–la 10–20 ja su 12–18.